Skip to content Skip to footer

Živali, živali vsenaokrog

25.90  z DDV

Nagajivi dvovrstični verzi Nika Grafenauerja so se prikradli v ustvarjalno domišljijo ilustratorke Polone Lovšin, ki jih je s svojimi čudovitimi akrilnimi ilustracijami povezala v harmonično celoto. Čudovita slikanica dveh vrhunskih avtorjev, ki jo bodo otroci jemali s police nočne omarice znova in znova.

Niko Grafenauer, Polona Lovšin

Dodatne informacije

Opis

Zvedava deklica in kuštravi fantič sledita rdečemu balonu na razburljivi poti od doma v živalski vrt, na travnik, v gozd na polje in na kmetijo k dedku in babici. Povsod opazujeta živali. Nanje kažejo preproste dvovrstične ritmične pesmice, ki nežno tlakujejo pot deklice in dečka. Na večerno ozarjeni kmetiji v topli postelji se zaključuje njun čaroben, živalsko obarvan dan, z lajajočim volkom, ki, kot kaže, ne domuje le v Rdeči kapici. Živali so prav zares povsod naokrog.

Avtor: Niko Grafenauer
Ilustracije: Polona Lovšin
Format:225 mm x 280 mm
Obseg:40 barvnih strani
vezava: trda
ISBN:978-961-6864-49-7
Cena: 25,90 EUR

 

Mnenja o knjigi:

Maja Črepinšek (posebna izdaja revije Moj malček, l. 2021)
“Velike, osupljivo barvite ilustracije Polone Lovšin vabijo, da otrok sam razbira zgodbo, ki se pred njim razgrinja brez besed, medtem ko mu odrasli bere rimane drobtinice o življenju živali. Rime so dvovrstične, šaljive in igrive, včasih v obliki uganke. Najlepše zazvenijo v sozvočju besede in likovne podobe. Slikanica širi otrokov besedni zaklad. Krepi mu domišljijo in ga vabi v ustvarjalno razmišljanje. Toplo priporočam.” Celotno objavo si oglejte tukaj.

Maja Črepinšek (Bukla, oktober 2020)
“Žlahtna slikanica z izjemnimi ilustracijami in kratkimi besedili otroke vabi k okušanju besed, njihovega zvena in pomena ter raziskovanju bogastva vizualnih sporočil. Na vsaki strani vidimo dečka, deklico in rdeči balon, poleg pa množico živali, ki ju obdajajo v različnih okoljih. Na ulici pred hišo se je med jato vrabcev razplamtel spor za mrvico jedi, na tleh polž nosi svojo težko hišico, na drevesu drema muc, ki mu pred smrčkom poplesuje miš … Na naslednjih straneh se otroka odpravita med živali v živalski vrt, nato skozi gozd mimo živali v divjini. Na poti skozi polja proti kmetiji opazita domače živali, doma pa ju čakajo hišni ljubljenčki. Slikanica ponuja mnogo možnosti: pripovedovanje »neme« zgodbe ob ilustracijah, poimenovanje, iskanje in preštevanje živali na njih, pogovor o življenjskih okoljih … predvsem pa celosten užitek dobre slikanice.”

Gaja Kos (revija Sodobnost, Letnik 85, januar-februar 2021)
“V veliko slikanico Živali, živali vsenaokrog je zbrana avtorjeva drobna poezija, rimane dvovrstičnice, ki jih pesnik posveča živalim. Večinoma se berejo kot mini pesmice, dve sta v obliki uganke. Marsikatero besedilce lahko uporabimo kot dobro izhodišče za pogovor o določeni lastnosti posamezne živali (lahko razpravljamo, zakaj je lisica zgled tatinskega poklica, zakaj so osli trmoglavi …). Bogato ilustrirana knji­ga bralcu pokaže, da so živali res vsenaokrog, samo oči je treba odpreti in napeti ter se razgledati okoli domačega praga, jih poiskati med travniškimi bilkami ali se, v želji po opazovanju kakšne malo večje živali, odpraviti na podeželje. Posredno nas tako knjiga Živali, živali vsenaokrog vabi v akcijo, v naravo, kjer je prav, da smo le tihi opazovalci in občudovalci drobnih in večjih živali. Te so za otroke tako ali tako vir čudenja in navdušenja in z mini pesemskimi “predstavitvami” jim bomo živali še bolj ali lažje pri­bližali, že najmlajšim.”

Urška Bračko (Booknjiga, 29.11.2020)
“Niko Grafenauer se v novi slikanici Živali, živali vsenaokrog z besedami sprehodi po mnogih živalih in zato je slikanica odlična za učenje. Polona Lovšin je mojstrsko upodobila vse naštete živali in jim nadela nek prijazen otroški čar, s katerim najmlajši gledajo na svet.” Celotno objavo si oglejte tukaj.

Živali, živali vsenaokrog
25.90  z DDV