Skip to content Skip to footer

Snežena sestra

36.40  z DDV

Božična zgodba, polna skrivnosti in presenečenj

Norveško uspešnico, izdano v kar 250.000 izvodih in prevedeno v 29 jezikov, kritiki uvrščajo kot novo klasiko norveške božične literature.

Dobitnica poljske nagrade Otrokom prijazen svet (Świat przyjazny dziecku)
Dobitnica nagrade estonskega Babilonskega stolpa »Najboljša prevedena otroška knjiga«
Nominirana za nagrado norveških knjigarn 2018
Nominirana za nagrado ARK za otroško knjigo 2018
Nominirana za nagrado Boksluker 2018

Prevod: Marija Zlatnar Moe

Dodatne informacije

Opis

Božična zgodba v 24 poglavjih pričara pravljično vzdušje, poznano iz Božične pesmi Charlesa Dickensa in zgodb Hansa Christiana Andersena. Vendar pa knjiga ne govori le o božiču. Govori o prijateljstvu, bratski ljubezni, ponovni združitvi družine. Vse to je vtkano v čudovito zgodbo, iz katere življenje izstopi kot zmagovalec.

Kmalu bo štiriindvajseti december, sveti večer in hkrati Julianov rojstni dan. Po navadi je to najlepši dan v letu, ko so božična drevesca že okrašena in lučke prižgane, zrak je poln vonjav po klementinah in ingverjevih piškotih, v kaminu pa prasketa ogenj. Ampak to leto ni nič kot po navadi. Juliana in njegovo družino obdaja globoka žalost po smrti Julianove sestre Juni in zdi se mu, da je božič preprosto odpovedan. Potem pa spozna radoživo Hedvig. Spomni ga, kako zabaven je lahko božič, in Julian začenja verjeti, da bo božič mogoče vseeno prišel … Hiša, v kateri živi Hedvig, pa je nekam skrivnostna. Kdo je nenavadni starec, ki hodi okrog nje? In kaj pravzaprav prikriva Hedvig?

Maja Lunde (1975) je najuspešnejša norveška avtorica svoje generacije, njene knjige so prevedene v 40 jezikov in prodane v več kot 2,5 miljonov izvodov. Med svetovno znane pisateljice jo je izstrelil roman za odrasle Zgodovina čebel, ki ga imamo tudi v slovenščini. Snežena sestra je prva od njenih knjig za otroke in mladino, prevedena v slovenščino.
Čarobne ilustracije božične zgodbe so delo priljubljene in večkrat nagrajene norveške ilustratorke Lise Aisato (1981), ki je slovenskim bralcem znana po slikanicah Zazibanka za vse letne čase in Knjiga tožibaba ter mladinski knjigi Čez potok, ne čez most.

Izid knjige v slovenščini je finančno podprla NORLA (Norwegian Literature Abroad).

norla

Avtorica: Maja Lunde
Ilustratorka: Lisa Aisato
Format: 240 x 270 mm
Obseg: 192 barvnih strani
vezava: trda, imitlin, zlatotisk
ISBN: 978-961-6864-63-3
Cena: 36,40 EUR

Mnenja o knjigi
Urša Bračko (Booknjiga, Knjižni blog, 19. 12.2021)
“Skrajni čas je, da vam predstavim najlepšo božično knjigo letošnjega decembra, ki pa bo zaradi univerzalnosti zgodbe še kako aktualna tudi vsa naslednja leta. Najlepša je tako po oblikovni plati (ilustratorka Lisa Aisato) in po vsebini, saj zgodba v sebi res nosi nekaj posebnega. Ščepec božične topline, ščepec žalosti, sreče, prijateljstva, družine in ljubezni. Če vam ta zgodba ne bo ogrela srca, lahko zaprosite za reklamacijo mojega predloga. To je božična knjiga, ki vam bo v 24 poglavjih na obraz načarala nasmeh, začudenje, žalost, srečo in ljubezen. Čeprav je zgodba malce žalostna, je izjemno življenjska in čarobna. Avtorica je pri pisanju sicer uporabljala bolj enostaven slog, skoraj tako kot da pripoveduje otrok, vendar zaradi tega ne deluje čisto nič pootročeno. Enostavno se je vživeti v zgodbo in z njo dihati, do čisto zadnjega božičnega dneva. Predlagam, da jo preberite en dan pred božičem. Ali pa zavijete v čudovit papir in podarite nekomu, ki ceni čudovite knjige in zgodbe, primerna bo pa tako za otroke (tam nekje od prvega razreda naprej) kot odrasle.” Celotno objavo si oglejte tukaj.
Maja Črepinšek (revija Moj malček)
“Čudovita božična zgodba norveške pisateljice Maje Lunde govori o izgubi najdražjih, o ostri bolečini žalovanja, ki kot težka siva megla prekrije vse in grozi, da bo uničila preživele. Nato se zgodba prelije v ponovno prebujenje topline, smeha, ljubezni in upanja. Julijanu uspe žalovanje zaključiti in znova povezati družino, ne da bi izgubil najdražje, ki so umrli. Knjiga z eno najlepših božičnih zgodb je
lahko čudovito darilo, ali pa podpora otroku, ki se sooča z izgubo najbližjih.” Celotno objavo si oglejte tukaj.

Snežena sestra
36.40  z DDV